Blockchoklad

Mina tips på de bästa blockchokladsorterna att använda när du bakar kladdkaka!


Valrhona Guanaja 70 procent

Klassisk blend med 70% kakaomassa.

Chokladen är ovanlig då den är komponerad på kakao från samtliga huvudgrupper. Nämligen 45% Criollo, 45% Trinitario och 10% Forasteros. En välbalanserad och kraftfull choklad, perfekt till bakning, desserter och mousse.

Guanaja är välkänd i sortimentet och den första som togs fram för att glädja älskare av mörk choklad.
30 juli 1502 steg Christopher Columbus i land på ön Guanaja utanför Honduras kust. Valrhona har valt att namnge denna kraftfulla choklad efter denna ö.

En choklad som både har Criollons fruktiga aromer, Trinitarions starka karaktär och en touch av bitterhet från Forasteros. Eftersmaken är mäktig med en lång avslutning.

Köp här


V
alrhona Caraibe 66 procent
Kakaon i denna choklad utgörs av bl.a. Trinitario från Trinidad samt andra typer av kakao.

Chokladen i detta fall får en alldeles speciell arom med en fruktig sö
tma, noter av mandel och rostat kaffe. Carabie är en Grand Cru choklad i dess rätta bemärkelse som ger älskare av mörk choklad fulll valuta för pengarna med sin balanserade smak.Köp här


Lindt 70 procent
Excellence är choklad i dess renaste form, innehåller bara de finaste kakaobönorna och noggrant utvalda ingredienser.

Köp här


Michel Cluizel, Los Ancones 67 procent

En av fem mycket populära plantagechoklader från Michel Cluizel. Denna kommer från ön Santo Domingo eller det som idag heter Dominikanska Republiken och plantagen Hacienda Los Ancones.
Michel Cluizel upptäckte för några år sedan denna, i hans tycke, fantastiska plantage. I familjen Rizeks ägo sedan 1903 och med kakaoodling sedan dess.

Han säger själv att denna trinitariokakao tog ett tag att tämja men är idag en frisk kraftfull choklad med fina aromer. Det första som märks är en smak av lakritsrot som övergår i noter av bär och en lång eftersmak med gröna oliver, vinbär och aprikos.
Notera att detta inte är smaksatt choklad utan att kakaon ger chokladen dessa nyanser av arom.

Köp här9 kommentarer:

 1. Lyxigt! Om det ska bli lyxigare kladdkaka än så här får man väl mala hela kakaobönor på egen hand... :)

  SvaraRadera
 2. Bara en grej:
  Skriv inte blockchoklad, utan bara choklad. Blockchoklad låter så oproffsigt och man tänker bara på kakan i affären, som bara heter "BLOCK". Läser man på så vet man att den inte ens innehåller choklad, utan bara massa konstgjorda grejer. Äkta choklad ska det vara! Och äkta choklad (som valrhona t ex) ska bli kallad äkta choklad, för det är den värd.

  SvaraRadera
 3. det är blockchoklad så varför ljuga för att få det att låte bättre? patetiskt...

  SvaraRadera
 4. Hej! Werners GourmetService har himmelsk choklad! Märket är Weiss från Frankrike. Har provat flera sorter och de är fantastiskt goda allihop. Finns i välsorterade butiker och de har även en webshop på wgs.se Ni måste prova... /Johan

  SvaraRadera
 5. kan man bara använda vanlig marabou choklad?

  SvaraRadera
 6. Marabou och choklad borde aldrig användas i samma mening!

  Lindt A Cuisiner 70% är en utmärkt alternativ till dem ovannämnda.

  All choklad utan arom och med bara kakaosmör som fett är bra för att laga mat.

  SvaraRadera
 7. sluta vara chokladsnobbar, kan inte folk få tycka om vad de vill? förstår inte heller varför folk tror att syntetiskt=dåligt... det finns lika mycket belägg för det som att allt naturligt skulle vara bra.

  SvaraRadera
 8. Ingen har påstått att syntetiskt är dåligt (även om det är det). De bara påpekar att Marabou inte har mycket med choklad att göra. Man är inte chokladsnobb, bara för att man äter " the real deal". Ska det vara lyxigt ska man använda sig av varor av god kvalité.

  Bra val av choklad. Lindt kommer alltid vara en favorit.

  SvaraRadera
 9. Jag kör med fazers blå, perfekt i alla bakverk..

  SvaraRadera